IT proff

 Selle nädala teema paneb mõtlema tänapäeva IT profi olemuse üle. 

Mõningal määral sarnaneb IT proff kindlasti kooli viielisele õpilasele: ta peaks suutma igas olukorras kiiresti kohaneda, end pidevalt arendama ja olema hea suhtleja. Eestis loeb palju hea inglise keele oskus, kuid arvan, et oluline pole vaid selle mõistmine, vaid ka inglise kultuuriruumis suhtlemise tavade tundmine. Ka teiste keelte oskus ei jookse mööda külgi maha, vaid võib just nimelt eristada teistest, avada uksi rahvusvahelistesse firmadesse või võimaldab klientidele kodusemat suhtlust pakkuda. 

Mainimata ei tahaks jätta ka tehtud vigadest toibumist. Enesekindlus on küll oluline, ent endas ei maksa ka liialt kindel olla. Järje- ja sihikindlus on minu arvates kindlasti tähtsad iseloomujooned, niisamuti ka organiseeritus. 

Ma arvan, et parim viis endast võimalikult professionaalne IT-tegija arendada, on õppida seda, mis meeldib. Pole tarvis aega kulutada valdkondadele, millega tegelemine meeltmööda pole. Arvan, et kuigi "natuke kõike" oskamine on kahtlemata kasulik, kaalub selle üles pigem huviga omandatu suuremas mahus, aga kitsamas valdkonnas, kui et teosammul tuubitu silmaringi avardamise nimel.

Kui aga veel päris ei tea, kas ja milliseks profiks ise areneda võiks, on kasulik sisse ahmida kõike, mis pakutakse. Sellises olukorras on ülikool küll kahtlemata parim võimalik variant. Ja veel: ükski oskus pole üleliia.

Kommentaarid